niedziela, 23 lutego 2014

Idealne puree z ziemniaków



Pewnego dnia pomyślałam sobie, że tłuczone ziemniaki mogą przecież być ciekawsze. Nie muszą być tylko „zapychaczem” lub mdłym dodatkiem do potrawy. Odpowiednio przyrządzone mogą być niemalże potrawą samą w sobie a już na pewno wzbogacą nasze danie.


No więc poeksperymentujmy sobie trochę z nimi!

Na 4 porcje:
900g mącznych ziemniaków
55g masła
3 łyżki gorącego mleka
sól
pieprz

Ziemniaki obieramy, większe kroimy na części. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gdy już będą miękkie odcedzamy i ubijamy na bezgrudkową masę, pod koniec dodajemy masło i gorące mleko (gorące mleko łączy się szybciej z ziemniakami i daje bardziej kremowe puree). Przyprawiamy do smaku i od razu serwujemy.
Puree możemy wzbogacać o różne dodatki np. ziołami – pietruszką, tymiankiem lub miętą. Gałka muszkatołowa może również dać ciekawy efekt. Aby uzyskać puree z odrobiną „pazura” dodajmy do ziemniaków chrzanu (do smaku, ilość zależy od tego jak mocny smak chcemy otrzymać). Można również dodać Pesto.

Rozwińcie więc wodze fantazji i ożywcie nieco ziemniaki przed podaniem ich na stół! Życzę dobrej zabawy :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz